{val}

SAĞLIK HİZMETİNİN SESSİZ NEFERLERİ: HEMŞİRELER

SAĞLIK HİZMETİNİN SESSİZ NEFERLERİ: HEMŞİRELER

Tüm dünya corana virüsü ile savaş halinde. Öyle bir savaş ki düşmanımız görünmüyor. Sinsice yaklaşıyor, nerede olduğu bilinmiyor. Ancak kişiyi hasta ettiğinde fark ediliyor. Diğer düşmanlara hiç benzemiyor. Gözle göremeyeceğimiz kadar küçük, etkisi oldukça büyük. İşte tüm savaşlarda ve olağan üstü hallerde olduğu gibi Covit 19 pandemisinde de sağlık hizmetine olan ihtiyaç oldukça fazla. Bu büyük hizmetin ana unsurlarından biri hemşireliktir. İnsanlık için her daim var olan, dolayısı ile varlığını insanlıkla beraber devam ettiren hemşirelik vazgeçilmezliğini bir kez daha gösteriyor. Eminim ki gelecekte de bu vazgeçilmezlik artarak devam edecektir. Tüm insanların evlerine kapandığı bu süreçte düşmana karşı hemşireler korkmadan mesleki bilgi ve becerileri ışığında, zor şartlar altında sağlık bakım hizmeti sunmaktadırlar.

Hemşireler, meslektaşlarım, sağlık kurumlarının vazgeçilmezleri, ev sahipleri… Bu zorlu mücadelenin en büyük ordusu… Olanca gücünüzle 24 saatlik nöbetlerde uykusuz, vatan hududunda asker misali, gece nöbetinde bir er misali hastalarınızı korumaktasınız. Üzerinizde askeri teçhizat gibi ağırlık veren önlük, tulum, maske, gözlük ile “biz hep yanınızdayız, yeter ki siz iyi olun” dediniz hastalarınıza… Hastaya hizmet verirken giydiğiniz koruyucu ekipmanlar nedeniyle basınç yaralanması, varis, fıtıklaşma gibi sorunlar yaşıyorsunuz. Sağlık sorunlarınız hastalarınızın iyileşerek taburcu olmaları ile adeta yok oldu. Sizler virüsü taşıdığından emin olduğunuz hastalarınıza şefkatle, sabırla, hoşgörüyle yaklaşırken insanlar sizden kaçtı “acaba bu sağlık çalışanı virüslü müdür?” diye… Toplumu korumak adına; ailelerinizden uzak, çocuklarınıza sarılamadan, bazen de evinizi unutarak çalışıyorsunuz. Düşmana karşı bir askerin şehit olma arzusu ile bilerek, isteyerek ve büyük bir hevesle saldırıya geçmesi gibi topluma siper oldunuz.

Bazen de bu uğurda öldünüz.

Allah biliyor ya siz şehit oldunuz…

Her biriniz birer Safiye Hüseyin oldunuz…

Bu zorlu savaşta emin olun tüm Türkiye sizin yanınızda. Bazen bilmeden, istemeden, üzüntüden, kederden sizi kırıyor olabilirler. Ancak onlarda biliyorlar ki siz olmazsanız, hemşirelik bakımı olmazsa insanlık için bir felaket olur. Siz hep olun, varlığınız güçlenerek devam etsin ki toplumun da sağlığı devam etsin. Sağlık hizmetinin bazen görünmeyen gizli ancak en büyük ordusu, sizler çalışmayı, milletine hizmet etmeyi görünmeye, fark edilmeye tercih ettiniz. Sessizce mesleki eylemlerinize yöneldiniz… Ancak artık görünüyorsunuz ve görünmelisiniz de. Sizlerin varlığı, toplum için bir güvencedir. Siz hiç pes etmeyin ki toplumun umudu hiç bitmesin…

Toplum sizinle var ve varlığınıza muhtaç…

Bunu asla unutmayın…

DOÇ.DR. ZEHRA GÖÇMEN BAYKARA

YOİHD BAŞKANI